Daito Ryu Aikijujutsu

Wat is Daito Ryu Aikijujutsu?

Het Daito Ryu Aikijujutsu is een van de oudste en effectiefste vormen van jujutsu. Het is een van de klassieke krijgskunsten van de Japanse samurai. Zowel het Aikido als het Aikibudo zijn voor een groot deel gebaseerd op de technieken en bewegingsprincipes van het Daito Ryu Aikijujutsu. Net als bij het Aikibudo leer je je verdedigen tegen gewapende en ongewapende aanvallen. Bij de bewegingen maak je gebruik van de snelheid en kracht van de tegenstander. De bewegingen zijn rond, elegant en effectief. Er wordt getraind op controletechnieken, klemmen en worpen. Het is een traditionelere vorm van budo dan het Aikibudo. Dat maakt het extra uitdagend en interessant, maar ook moeilijk. De Daito Ryu Aikijujutsu lessen kunnen dan ook alleen gevolgd worden door diegenen die Aikibudo trainen.

Een korte geschiedenis

De eerste vermeldingen van Daito Ryu Aikijujutsu gaan terug tot de 11e eeuw. Een van de bekendste beoefenaren van het Daito Ryu Aikiujutsu was Sokaku Takeda (1859-1943). Hij bracht structuur aan in de vele technieken en ontwikkelde een systeem op basis waarvan hij de kunst onderwees. Zijn zoon Tokimune Takeda (1916-1993) nam na het overlijden van zijn vader de rol van hoofdmeester op zich. Zijn leerling Katsuyuki Kondo was een leerling van Tokimune Takeda en is de huidige officiële vertegenwoordiger van het Daito Ryu Aikijujutsu.

Daito Ryu Aikijujutsu in Zoetermeer

Sinds 1 september 2014 kun je in Zoetermeer het Daito Ryu Aikijujutsu beoefenen. De lessen worden gegeven door Niels van Willigen (4e dan Daito Ryu Aikijujutsu en houder van de Hiden Mokuroku) en vinden plaats op maandagavond van 21.00-22.00u. Daito Ryu Aikijujutsu Zoetermeer is een officiële afdeling van de Daito Ryu Aikijujutsu organisatie in Japan: http://www.daito-ryu.org/en/locations.html

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom gerust een keer meetrainen: de proefles is gratis en voor een tientje kun je vier lessen meedoen als kennismaking.

Je kunt je hier aanmelden. Of stuur een email naar: info@budoryukatsu.nl

Daito Ryu Aikijujutsu Nederland 

Budo Ryu Katsu werkt onder de naam ‘Daito Ryu Aikijujutsu Nederland’ samen met vier andere scholen waar het Daito Ryu Aikijujutsu wordt onderwezen. De scholen organiseren twee keer per jaar een gezamenlijke stage. Zie voor meer informatie: https://www.daitoryu.nl/