Workshops

Workshops Communi-Kai-Ki

Communiceren vanuit innerlijke kracht

De communicatie loopt niet lekker. Het lijkt wel of er steeds hetzelfde mis gaat in het overleg met je collega of baas, of in de gesprekken met je partner of kind. Dat is heel frustrerend en vermoeiend, en het lukt je niet om je vinger er precies op te leggen. Logisch, want de manier waarop je persoonlijk communiceert bestaat voor een groot deel uit automatisch gedrag. Hoe verander je dat?

In de training Communi-kai-ki ervaar je lichamelijk wat het effect is van jouw manier van communiceren. Niet door erover te praten, maar door oefeningen te doen die zijn gebaseerd op de Japanse krijgskunst. Je ontdekt wat er mis gaat en hoe het anders kan. Deze kennis sla je niet alleen op in je hoofd, maar ook in je lijf. Dat helpt je om voortaan je eigen patronen te herkennen en te vervangen door effectieve communicatiestijlen.

  • Je ontdekt wat jouw automatische manieren van communiceren zijn
  • Je ervaart welk effect je hebt op de ander
  • Je leert om beter waar te nemen hoe het met jou gaat én hoe het met je gesprekspartner gaat
  • Door veel te oefenen krijg je de beschikking over nieuwe communicatiestijlen

Wat is Communi-Kai-Ki?

De Japanse krijgskunst Aikibudo brengt je in contact met je innerlijke kracht, waardoor je letterlijk sterker staat bij confrontaties. Met persoonlijke communicatie is dat niet anders, ook daar ben je veel effectiever als je vanuit je eigen kracht communiceert.  Communi-kai-ki is een combinatie van Aikibudo en communicatietraining. Communi-kai-ki is een combinatie van de Japanse woorden communicatie, kai (oceaan) en ki (innerlijke kracht). Mensen hebben een oceaan van innerlijke kracht tot hun beschikking, waarmee veel kan worden bereikt en krachtige communicatie voor iedereen mogelijk is. Je ervaart wat er gebeurt als je de ander ontmoet vanuit je eigen kracht. Zo ontdek je hoe je je communicatiestijl kunt verbeteren. Het contact met de ander verloopt gemakkelijker, jullie begrijpen elkaar en de communicatie kost minder energie.

Als de communicatie je frustreert

De training Communi-kai-ki is van toepassing wanneer je merkt dat je communicatie niet altijd even effectief is, zowel zakelijk als privé:

  • De samenwerking met je collega loopt niet soepel
  • Je hebt voortdurend dezelfde discussies met je partner, zonder dat er iets verandert
  • Je instructies aan de medewerkers worden niet goed uitgevoerd
  • Je voelt je steeds zo moe na een gesprek met je baas
  • Het frustreert je enorm dat je gesprekspartner je niet lijkt te begrijpen

Zelf ervaren door oefeningen

De oefeningen zijn afkomstig uit het Aikibudo, en kunnen door iedereen worden uitgevoerd. Mocht je blessures hebben of beperkingen, dan wordt daarmee rekening gehouden. De oefeningen horen bij situaties waarin mensen voelen dat de communicatie niet goed loopt of erg veel energie kost. Het zijn bijvoorbeeld oefeningen om te ervaren wat het effect is van tegenwerking. Of juist wat er gebeurt als je soepel mee beweegt. Je oefent ook met het waarnemen van je eigen lichaam en met het waarnemen van de ander. Je beseft hoe je je tot de ander verhoudt en wat de uitwerking daarvan is. De oefeningen worden zowel gedaan in twee-tallen als groepsgewijs.

Wat heeft communicatie met je lijf te maken?

Hoe je communiceert als mens bestaat niet alleen uit wat je zegt en hoe je dat uitspreekt. Het fysieke aspect is ook heel belangrijk. Daarnaast is het een feit dat hoofd en lichaam elkaar wederzijds beïnvloeden. Bovendien is het lichaam een prachtige metafoor om duidelijk te maken wat er nou precies gebeurt of mis gaat in de communicatie. Bijvoorbeeld: je wilt dat de ander iets voor je doet, en je legt dat heel precies en dwingend uit. Dan pak je als het ware de ander helemaal vast in je communicatie. Wanneer je letterlijk iemand stevig vast, merk je dat alle flexibiliteit verdwijnt. Je hebt zelf ook geen ruimte meer om te bewegen. De training Communi-Kai-Ki laat je dit heel duidelijk voelen, waardoor het inzicht helder is en blijvend.

Wie zijn de trainers?

De workshops worden gegeven door Erwin de Boer, Ray Kruithof Kremer en Niels van Willigen. Erwin is trainer in persoonlijke communicatie. Hij is altijd op zoek naar verbinding tussen mensen en de sprankel in de ogen. Dat brengt energie. Ray heeft een drukwerkadviesbureau en beoefent al meer dan 28 jaar verschillende Japanse vechtsporten. Hij is tweede dan aikibudo, eerste dan daito ryu-aikijujutsu en in opleiding tot leraar. Niels van Willigen is universitair hoofddocent internationale betrekkingen bij de Universiteit Leiden en hoofdtrainer van Budo Ryu Katsu. Hij is gediplomeerd leraar aikibudo en docent weerbaarheid en agressieregulatie.

Wil je beter leren communiceren op een heel directe, praktische manier? Wil je ontdekken wat effectievere communicatie kan betekenen voor jezelf of voor je team? Klik dan hier om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvende oriënterende afspraak of mail naar info@budoryukatsu.nl